Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Οδός Σανταροζα Βασίλης Νικολαΐδης



Έψαξα να βρω ποιος είναι ο Σανταρόζα και ανακάλυψα πως πρόκειται για ένα Ιταλό φιλέλληνα που άφησε την τελευταία του πνοή στην Σφακτηρία. Αντιγράφω από το livepedia :

"Ιταλός φιλέλληνας, πολιτικός κι αγωνιστής στην ελληνική επανάσταση. Γεννήθηκε το 1783 και σκοτώθηκε στη Σφακτηρία το 1825.
Αρχικά ήταν διοικητής της περιοχής Λα Σπέτζια και κατόπιν έγινε διευθυντής στο υπουργείο στρατιωτικών. Ήταν φιλελεύθερος και το 1821 έγινε ένας από τους αρχηγούς της επανάστασης του Πεδεμόντιου και κατόπιν υπουργός στρατιωτικών. Από την Πενταπλή Συμμαχία, καταδιώχτηκε και κατέφυγε στο Παρίσι, στην Ελβετία και τελικά στην Αγγλία.
Το Δεκέμβρη του 1824 ήρθε στο Ναύπλιο, για να πάρει μέρος στους αγώνες της ελεύθερης Ελλάδας. Πήρε μέρος στο στρατό του Κουντουριώτη και του Μαυροκορδάτου ως απλός στρατιώτης, με το όνομα Ντερόσι. Στις 20 Απρίλη 1825 κλείστηκε μαζί με άλλους στο Νεόκαστρο, στην Πύλο και προσπάθησε να οργανώσει την άμυνα του φρουρίου, αλλά δεν τα κατάφερε, γιατί δεν τον άφησαν οι επικεφαλής του. Στις 7 Μάη 1825 στάλθηκε μαζί μ' εκατό άλλους άντρες, στη Σφακτηρία, για να βοηθήσει στην ενίσχυση της άμυνας του νησιού. Εκεί σκοτώθηκε, πολεμώντας, μαζί με τον Τσαμαδό, τον Αναγνωσταρά, το Σαχίνη κι άλλους αγωνιστές, ενάντια στις στρατιές του Ιμπραήμ. Προς τιμή του κτίστηκε μνημείο στη Σφακτηρία."

Και έρχεται μοιραία και η ερώτηση. Άραγε σήμερα υπάρχουν φιλέλληνες;;; Άνθρωποι που θα έδιναν και την ζωή τους για την επιβίωση αυτού του τόπου που λέγεται Ελλάδα;

1 σχόλιο:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Θέλει πολλή σκέψη George;
Αφού οι γηγενείς γίναμε ανθέλληνες περιμένουμε αλλογενείς να μας σώσουν;

Καλό σου βράδυ,

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιες